Tomislav Bronzin u Lideru povodom pet godina poslovanja u EU

Citus u časopisu Lider
Posebno izdanje Tjednika Lider – lipanj 2018.

Tjednik Lider od 29.06.2018. pripremio je posebno izdanje Pet godina u Europskoj uniji.

Kako se ulazak Hrvatske u EU odrazio na poslovanje hrvatskih tvrtki govori Tomislav Bronzin.

1. Što vam komplicira poslovanje i kako rješavate probleme prereguliranosti tržišta?

Od samog početka, zbog prirode našeg posla, bili smo orijentirani na inozemna tržišta tako da smo upoznati sa svim vrlinama i manama i mogućnostima poslovanja na različitim tržištima. Ulazak Hrvatske u EU otvorio nam je vrata i pristup novim poslovima i poslovnim mogućnostima. Iako EU radi na jedinstvenom tržištu, sasvim normalno je da svaka zemlja štiti svoje gospodarstvo i svoje tvrtke. Prereguliranost tržišta je jedna od tih mjera Naša, u takvoj konkurencije, najbolja komparativno prednost je inovacija koju sadrže naši proizvodi/rješenja. Na domaćem tržištu, kao i sve ostale tvrtke i nas muče česte promjene zakonskih okvira, veliki broj parafiskalnih nameta i neujednačena praksa primjene postojećih propisa. Jedna od specifičnih stvari za sve izvoznike, pa tako i IT industriju je i problem dvostrukog oporezivanja od strane zemalja izvoza i Hrvatske. Tu smo unazad nekoliko godina vidjeli napredak, gdje je Hrvatska sklopila ugovore o sprječavanju dvostrukog oporezivanja s dosta zemalja, no još uvijek nemamo takav ugovor s SAD-om koji je jedno važno i veliko tržište za IT tvrtke.

2. Gdje vidite vašu tvrtku na tržištu u idućih pet-deset godina

Izuzetno je teško i nezahvalno prognozirati što će se dogoditi u narednih pet do deset godina jer je tržište, ne samo u Hrvatskog, nego i u svijetu, izuzetno dinamično. Svjedoci smo izuzetnog razvoja i noviteta u svim industrijama a posebno u ICT-iju. Primarni fokus nam je komercijalizacija naših rješenja no imamo i projekte/inovacije koje su u fazi istraživanja i razvoja. Planiramo nova zapošljavanja, a ona će primarno ovisiti o tome hoćemo li naći stručni kadar s potrebnim znanjima, vještinama i kompetencijama. Mišljenja smo da upravo IT industrija ima najveći potencijal za zapošljavanje, no traži visoko obrazovane, kreativne i fleksibilne zaposlenike. Zbog specifičnosti naših rješenja i usluga mi odavno poslujemo u cijelom svijetu, te stoga očekujemo i daljnje povećanje izvoza.

U pripremi tj. u razvoju imamo nekoliko projekata/inovacija i sukladno tome planiramo investicije. Iako poslujemo po cijelom svijetu još uvijek postoje tržišta na koja želimo povećati svoj udjel, pa ćemo, u navedenom razdoblju, bit fokusirani upravo na ta tržišta.

Tomislav Bronzi u časopisu Lider
Tomislav Bronzin u Tjedniku Lider