Hrvatska tvrtka Citus osvojila zlatnu medalju za inovacije u Kanadi

Na upravo završenoj najvećoj kanadskoj međunarodnoj izložbi i natjecanju inovatora iCAN 2018 (Toronto, Kanada) hrvatska tvrtka Citus osvojila je zlatnu medalju za inovaciju C@N Motion Smart Customer/Human Engagement – Digital Platform with Gesture Controlled User Interface & Augmented Reality.

Tomislav Bronzin - iCAN 2018
Tomislav Brozin sa zlatnom medaljom za inovaciju C@N Motion, osvojenom na iCAN 2018. u Torontu

iCAN 2018 je nova kanadska izložba inovacija pod okriljem WIIPA (Svjetska organizacije inovatora) i u prethodne dvije godine je postala ozbiljan skup inovatora iz cijelog svijeta. Izložbu organiziraju TISIAS (Međunarodna udruga inovatora iz Toronta) uz potporu IIC (Kanadska inovativna inicijativa) i The Inventor’s Circle (lokalna organizacija inovatora). Ovogodišnje izdanje iCAN-a je privuklo 12000 registriranih posjetitelja. Slogan ovogodišnje izložbe je bio Anyone Can Invent (svatko može inovirati).

Značaj ovog uspjeha ogleda se u činjenici rekordnog broja od 42 države sudionice iCAN-a i izuzetnog sustava ocjenjivanja. Sustav je temeljen na ozbiljnom istraživanju podataka o svakoj inovaciji.

Sudjelovanje na iCAN 2018 izložbi je prvi nastup hrvatskih inovatora u Kanadi i samim tim uspjeh koji je polučen je impresivan.

Vidim te, znam tko si, što želiš i ne možeš me prevariti! Tako bi ukratko mogli opisati ovu inovaciju.

C@N Motion Smart Customer/Human Engagement – Digital Platform with Gesture Controlled User Interface & Augmented Reality je digitalna platforma koja omogućava inovativnu interakciju na relaciji čovjek – stroj – čovjek pokretom ili glasom bez potrebe za fizičkim dodirivanjem ekrana, miša ili tipkovnice. Obilježje ove inovacije je u njezinoj sposobnosti da prepozna i izmjeri, u realnom vremenu, spol, dobnu grupu, dimenzije ljudskog tijela (visinu, dužinu podlaktice, potkoljenice itd), i emociju čovjeka bez potrebe za prethodnim stvaranjem baze podataka snimljenih slika ljudi. Ovo rješenje ne koristi slike osoba (nigdje se ne snimaju), nego se mjerenje obavlja u realnom vremenu, u svega nekoliko sekundi, čime je zajamčena privatnost, anonimnost i sigurnost svake osobe/objekta mjerenja. Svi izmjereni podaci se spremaju u bazu podataka smještenu u cloud.

Ovo rješenje karakterizira izuzetna lakoća upotrebe/korištenja svim dobnim skupinama, kao i osobama s invaliditetom, a samim korisničkim sučeljem se upravlja pokretom ruke/tijela bez potrebe za fizičkim dodirom ekrana, miša ili tipkovnice. Činjenica da nema nikakvog fizičkog dodira između korisnika i proizvoda (ekrana, miša, tipkovnice) čini ovo rješenje higijenskim, osobito u uvjetima gdje veliki broj osoba koristi ovaj proizvod. Zahvaljujući tom pristupu velike su mogućnosti primjene ovog rješenja u svim branšama i industrijama što ovu inovaciju čini novim kanalom komunikacije. Smart City, Smart Shelf, Smart Window, gemifikacija, prilagodba sadržaja korisniku, edukacija, alat za istraživanja, primjenjivost u raznim industrijama (zdravstvo, obrazovanje, maloprodaja, marketing itd.) samo su neka od mogućnosti korištenja ovog rješenja.